Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

CITITI cu atentie si RESPECTATI REGULILE de postare in aceasta sectiune !!!
Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum, precum si regulile sectiunii BURSA !!!
Nu se va putea posta la sectiunea vanzari decat dupa ce s-a postat la prezentare membri si minim in alte patru topicuri .
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Avatar utilizator
danbabanu
Membru forum
Mesaje: 103
Membru din: 08 Apr 2012, 21:19
13
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 27 Sep 1973
Localitate: Bucuresti
Contact:

Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de danbabanu »

Buna ziua,

Anul asta doresc sa montez pe rulota (Burstner) un panou solar - kit complet cu baterie, regulator ... si am nevoie de cateva sfaturi : ce putere este necesara a.i. sa fie suficienta pentru folosirea functiilor principale (lumina, apa, frigider...), un laptop (din cand in cand) si 1-2 telefoane si de unde imi recomandati sa cumpar un astfel de kit.
Multumesc.
Cu stima,
Dan Baban
0727388641 / 0724098278
Logan MCV/Dokker + Burstner
danbaban@gmail.com / dan@baban.ro
www.baban.ro / www.robinM1.ro / www.aerotrim.ro / www.waterball.ro / www.rollingball.ro / www.pantoficlown.ro
Avatar utilizator
Cristian Fugulin
Membru asociat
Mesaje: 195
Membru din: 24 Mar 2015, 13:18
10
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 01 Ian 1901

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Cristian Fugulin »

Salut, daca vrei sa folosesti frigiderul din dotarea rulotei la la 220v cu un invertor, nu recomand, daca ai o lada frigorifica cu compresor pe 12v, e altceva.
Sigur vrei si frigiderul? Daca da, trebuie sa bagi bani seriosi! In rest, pentru nevoile "mici" ale rulotei, este suficient un panou de 100w, un regulator de incarcare de 20A (pentru cazul in care vrei sa suplimentezi pe viitor, un panou de 100w are cam 5Ah).
Baterie, toata lumea recomanda gel, descarcare lenta, etc... eu iti spun ca o baterie de masina de 50-75A este suficienta pentru inceput.
Nu stiu de ce finante dispui, insa, un calcul sumar ar fi: panou 100euro, controlet MPPT - 100 RON (sau mai mult, depinde ce mai face), baterie = daca ai pe acasa una sa vezi ca-i suficienta costuri 0, daca nu, cam 500 RON, cabluri si montaj = depinde de pricepere si de ce mai ai pe acasa, un invertor 12-220 la 300W = cauta ca sunt preturi diferite!
Daca renunti la invertor exista pentru laptop un invertor de la 12v la 19v, undeva la ~50 RON, dar cel mai bine ar fi sa iei un invertor caci ala te mai ajuta si in alte situatii.

De asemenea exista kituri care depasesc cu mult ce am scris eu mai sus, totul depinde de cati bani ai si cat vrei sa cheltui, si de asemenea, de cum vrei sa ii folosesti :)
Echipa de interventie - Brigada Anti Zombi - Ploiesti
Avatar utilizator
Cosmin Prund
Membru forum
Mesaje: 765
Membru din: 17 Aug 2012, 10:56
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980
Localitate: Sibiu

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Cosmin Prund »

Firgiderul pe Absorbtie (cele care merg si pe gaz sunt pe absorbtie) nu poate functiona pe panouri solare + baterii. Este un calcul foarte simplu pe care l-am facut la rulota mea. In specificatiile tehnice ale frigiderului scrie ca consuma 4 kwh in 24 h! Repet in litere: patru kilowati-ora pe zi! Pentru a acoperi un asemenea consum ar trebui vreo 600 Ah acumulatori + cateva mii de wati panouri solare! Pe langa faptul ca s-ar cocosa rulota de la atata greutate, din punct de vedere financiar ar fi mult, mult mult mai ieftin sa fie inlocuit frigiderul cu un frigider pe compresie. Concluzia: frigiderul pe absorbite se foloseste in stationare la 220V sau pe gaz. La 12V numai in mers cand alimentarea vine de la alternator. Frigiderul de pe noua mea rulota este cablat astfel incat sa poata functiona la 12V NUMAI daca merge motorul, si asa a fost instalat din fabrica.

Daca din lista excludem frigiderul si laptop-ul (adica ramane iluminatul si pompa de apa a rulotei) atunci situatia e simpla, este perfect posibil sa NU fie nevoie de panouri solare. Se instaleaza un acumulator de circa 90-100Ah, daca este complet incarcat inainte de a pleca in camping si daca toate becurile sunt LED-uri atunci acumulatorul "duce" cateva zile fara probleme. Suplimentarea cu un panou solar devine optionala si poate fi un singur panou mic (sub 100W).

Daca la becuri si pompa de apa se adauga orice alt consumator serios, adica un laptop sau un televizor, lucrurile se schimba *radical*. Va pot spune din masuratori efective (nu calcule teoretice) ca un panou solar de 100W, la mare, in plin soare, ziua la amiaza cand productia de energie este maxima, nu furnizeaza suficienta energie pentru alimentarea laptop-ului, motiv pentru care diferenta de energie vine din acumulator. Laptop, televizor (orice are ecran) - astia sunt consumatori mari pentru o rulota. Daca se doreste utilizarea ocazionala a acestor echipamente atunci eu as sugera varianta pe care am avut-o eu pe rulota: Panou de circa 100W + un monitor de energie precum Victron Energy-ul pentru care am postat anul trecut review aici pe forum. Energia produsa nu va fi suficienta, dar daca laptop-ul este folosit ocazional inseamna ca putem sa-l folosim cand avem energie suficienta si avem garantia ca nu-l folosim cand bateria este descarcata si exista riscul sa descarcam acumulatorul prea adanc. Anul trecut am stat in grecia la mare aproape 3 saptamanai fara sa iau curent, exclusiv pe panoul solar. Dar repet, utilizarea laptop-ului a fost optionala, daca n-aveam baterie, nu foloseam.

Daca va adresati unui specialist in energie solara (nu un specialist in rulote) acesta va incerca sa calculeze necesarul de panouri solare (si de acumulatori) in functie de echipamentele electrice instalate si durata de utilizare aproximativa a acestora. Nu va avea sanse de succes din mai multe motive. La rulota nu poate aprecia umbrirea panourilor solare. De multe ori punem rulota "unde vrem", nu unde ar fi mai bine pentru soare! Necesarul de electricitate la rulota creste invers proportional cu iradierea solara: daca e furtuna si nor negru stam in rulota si ne jucam pe laptop. Daca-i soare si frumos stam afara si laptop-ul e oprit! Chiar daca reuseste sa faca socoteli, la rultoa conteaza GREUTATEA echipamentelor instalate. La dimensionarea acumulatorilor pentru o instalatie solara rezidentiala cel mai important lucru este pretul si amperii-ora. La rulota conteaza enorm de mult greutatea. Mie la rulota noua mi s-a sugerat sa instalez acumulatori de 400Ah. Aia ar vrea, cred, 100Kg - am zis nu! Suprafata pe acoperisul rulotei este de asemenea limitata, panourile solare au si ele o greutate semnificativa.

Ca sa fac un rezumat:
- Pentru lumini + pompa merge orice, prea putin important.
- Pentru altele recomandarea mea este sa se instaleze ce incape in buget si greutate, constienti fiind ca este insuficient + monitor de energie.
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Avatar utilizator
Odenie Sergiu
Membru forum
Mesaje: 890
Membru din: 24 Aug 2009, 11:01
15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Odenie Sergiu »

Iluminatul se poate inlocui cu Led daca nu e (mult mai economic), laptop, daca nu exista alimentatoare direct de la 12V se poate prin invertor (nu e un consum asa mare), frigiderul din dotare nici vorba nu se poate alimenta nici mai multe panouri nu fac fata (se foloseste cel mai bine pe gaz, de-aia e conceput asa, e si cel mai eficient). 100W e suficient pentru astea si un acumulator de 90-100Ah, eu recomand AGM deepcycle; s-a mai discutat despre ele VS acumulatori clasici pentru masina e clar de ce. Diferenta de pret nu e foarte mare: un cartus sau doua de tigari (s-au mai facut astfel de comparatii dar cu pachete 😉 )
L.E. Daca monitorul de energie vi se pare scump, controllerul oricum decupleaza la o tensiuene stabilita, sub 12V. In rest masurand tensiunea acumulatorului ( la controller cu afisaj se vede si asta) cand e aproape de 12V e clar ca nu mai poate fi folosit decat la consumuri infime si necesita incarcare pentru alti consumatori mai mari.
Volkswagen Golf+Dethleffs Nomad RD3/in general...OFF CAMPING

Ești considerat geniu nu numai prin ceea ce ai scris, ci și prin ceea ce ai evitat să scrii.
Gavriil Stiharul
Radu Pascu
Membru forum
Mesaje: 1180
Membru din: 27 Oct 2009, 11:32
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Radu Pascu »

Foarte sintetic comentariul lui Cosmin. Pentru aceleasi considerente, eu am ales un generator Kipor 2,6Kw foarte silentios 60Db si foarte curat, nu miroase, nu curge nimic) pe care-l iau cu mine daca am nevoie si cand am nevoie. Cantareste 20Kg si cu asta am rezolvat situatia. Poate fi transportat si culcat si in picioare. Il pozitionez la vreo 10-15m de rulota si nici nu stiu ca merge. Folosesc rulta cu toate accesoriile (aer conditionat, microunde, calculator, lumini, frigider, etc) si nu "ingenuncheaza". Daca esti in camping la pretul energiei de bunsimt, nu ai nevoie de el. deci nu-l iau de acasa. Dar daca merg off camping este zic eu ideal.
http://www.kipor.ro/sites/kipor.ro/file ... review.png
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Avatar utilizator
DanutLupu
Membru forum
Mesaje: 142
Membru din: 23 Feb 2011, 09:50
14
Localitate: Iasi
Contact:

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de DanutLupu »

Asa cum au spus si colegii, frigiderul pe curent de la panouri sare din schema, sau veti bea scump berea rece, solutia logica este unul pe gaz. Pentru ce ati mai spus acolo cred ca va incadrati la un panou de 100 W si un acumulator de vreo 100 Ah plus regulator de 20 A, acum depinde si cat veti utiliza pompa de apa.
Eu dimpotriva am avut Kipor 2600 si l-am vandut dupa ce mi-am pus panou de 120 W (sau 140 W- nu mai retin) si baterie de 140 Ah in conditiile in care am mover pe ea, foarte multumit de combinatie, nu am avut niciodata probleme. Ca si consumatori in afara de mover, pompa de apa cu dusuri zilnice si bucatarie, lumina si radio.
Va recomand sa luati ceva de calitate atat panoul dar si acumulatorul.
Elddis Avante 482 trasa de Toyota Hilux la pescuit
Radu Pascu
Membru forum
Mesaje: 1180
Membru din: 27 Oct 2009, 11:32
15
Oras: Brasov
Data nasterii: 11 Sep 1958
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Radu Pascu »

DanutLupu scrie: Eu dimpotriva am avut Kipor 2600 si l-am vandut dupa ce mi-am pus panou de 120 W
Banuiesc ca nu l-ati vandut ca nu ati fost multumit de el.
Nu mai punem la socoteala ca eu folosesc generatorul si pentru alte scopuri (de ex. am defrisat buruienile pe un teren si la tuns iarba in ....cimitir). Cineva a facut o cabanuta undeva in inima muntelui, un se ajunge numai cu ATV-ul si s-a folosit de el pentru sculele electrice de mana.
Dar nu comentez, oricum topicul are alta tema. Sper ca nu am deranjat cu nimic. Era doar o alternativa.
invata repede si aplica... tot repede.

RENAULT Megane IV TCE140
Rulotă T.E.C. Siena Saphir 390T
tel. 0742044570
Avatar utilizator
DanutLupu
Membru forum
Mesaje: 142
Membru din: 23 Feb 2011, 09:50
14
Localitate: Iasi
Contact:

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de DanutLupu »

E ok Kiporul, doar ca nu se mai justifica. Si mai ok e Honda insonorizat, doar ca e de 3 ori mai scump la aceeasi putere.
Elddis Avante 482 trasa de Toyota Hilux la pescuit
Avatar utilizator
Ionita Bogdan
Membru forum
Mesaje: 414
Membru din: 27 Apr 2006, 23:12
19
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Ionita Bogdan »

Eu asa ceva as cumpara ....+ un MPPT Steca de 15 -20 si un acumulator de 100 -140 si te-ai rezolvat zic eu. :D
Fişiere ataşate
image.jpg
image.jpg
0722.296.538
bogdanionita_jean@yahoo.com
VW Caravelle + Tabbert Baronesse 620
Avatar utilizator
Cristian Fugulin
Membru asociat
Mesaje: 195
Membru din: 24 Mar 2015, 13:18
10
Oras: Ploiesti
Data nasterii: 01 Ian 1901

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Cristian Fugulin »

E ok acest panou! Are ISC mare, ceea ce inseamna ca intr-o zi iti incarca jumatate de baterie de 100A fara probleme! Recomand si eu acumulatori mari, sau tehnologiile gel, descarcare lenta, etc... dar, pentru ce ai tu nevoie, nu este neaparat nevoie! Testeaza inainte sa cumperi o baterie noua, cu o baterie ce-o ai pe acasa sau de pe la vreun cunoscut, din asta de masina, daca iti trebuie mai mult, schimbi (testeaza in camping, sa nu ma injuri :)). Sunt si eu in cautare de panou, eu as vrea sa-l pun si in curte, sa functioneze iarna si cand sunt cu rulota acasa, sa luminez prin curte, deci nu am sa il pun fix, am cateva idei dar nu m-am decis inca!
Echipa de interventie - Brigada Anti Zombi - Ploiesti
Avatar utilizator
danbabanu
Membru forum
Mesaje: 103
Membru din: 08 Apr 2012, 21:19
13
Oras: Bucuresti
Data nasterii: 27 Sep 1973
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de danbabanu »

Multumesc tuturor pentru informatii si telefoane.
Am retinut problema cu frigiderul si voi cauta sa fac legaturile direct la bateria masinii pentru a putea functiona in mers (si contactul pus pentru a evita descarcarea bateriei).
Voi opta pentru un panou intre 100-150w cu amplasare pe pamant pentru a-l muta dupa soare si cred ca astfel voi elimina problemele cu locatia rulotei (rulota la umbra - panoul la soare) si cu stergerea lui periodica (pozitie incomoda cand e montat pe rulota). Bugetul pentru intreg sistemul este de cca 1500 ron ceea ce cred ca este ok pentru panou + regulator cu afisaj + baterie cu descarcare lenta.
Pana acum am folosit pentru astfel de cazuri un generator dar este incomod (benzina, galagie, spatiu) si cred ca un panou solar este solutia ideala pt off.
Cu stima,
Dan Baban
0727388641 / 0724098278
Logan MCV/Dokker + Burstner
danbaban@gmail.com / dan@baban.ro
www.baban.ro / www.robinM1.ro / www.aerotrim.ro / www.waterball.ro / www.rollingball.ro / www.pantoficlown.ro
Avatar utilizator
Cosmin Prund
Membru forum
Mesaje: 765
Membru din: 17 Aug 2012, 10:56
12
Oras: Sibiu
Data nasterii: 22 Mai 1980
Localitate: Sibiu

Re: Achizitie Panou solar rulota (kit complet) - sfaturi

Mesaj de Cosmin Prund »

Atentie la dimensionarea cablurilor daca acestea vor avea o lungime semnificativa (ie: panoul solar nu este pe rulota). Folositi un calculator precum acesta acesta sa vedeti cat de mare este caderea de tensiune in functie de lungimea de cablu pe care intentionati sa o folositi. N-am gasit un calculator care sa specifice dimensiunile cablurilor in milimetri patrati (cum sunt vandute la noi) asa ca am folosit o tabela de conversie precum aceasta.

Rezultate notabile.
Pentru un cablu de 1,5 mm2 (cablu care la 220V AC ar "duce" pana la 16A, deci 3520W), 10 metri cablu, tensiune de plecare 15V si 10A (ca sa iasa 150W - panoul nu furnizeaza fix 12V) avem o pierdere de 11% pe cablu!

Daca-i vorba despre "comod" atunci comod este panoul solar lipit pe rulota. Panoul mobil ocupa o gramada de spatiu si este si foarte sensibil (pana la urma vorbim despre o foita de sticla lipita pe-un cadru de aluminiu).
Chausson best of 22, sasiu Ford Transit

email: cprund@gmail.com
Scrie răspuns