Scurta introducere :) Este un subiect foarte delicat, cu toate astea pe vremea cand cautam eu aceste detalii (in limba engleza si in urma cu 3 ani) am gasit mai multe decat este indicat sa povestec!
Cel mai important fluid este "Blue". Exista multi producatori, exista si variante alternative ecologice (surpriza, cel ecologic se numeste "Green" si e de culoare verde), exista si varianta cu pastile dar eu zic sa incepeti cu un Blue clasic dupa care sa experimentati cu alternativele:
aqua-kem-blue-1.jpg
Acest lichid se dozeaza in caseta inainte de prima folosire. Doza este de aproximativ 60 ml / 10 litri capacitate de stocare. Pentru inceput puteti pune un "dop", mai tarziu veti pune la ochi sau veti gasi alte unitati de masura ad-hoc. Asadar acest lichid se pune in caseta de la WC, fie prin vasul WC prin rulota, fie in momentul in care goliti caseta prin tubul de golire. Daca imi amintesc corect pe sticla scrie ca trebuie sa adaugati 1-2 litri de apa pentru activarea produsului. Noi in practica de cele mai multe ori UITAM sa punem Blue inainte de prima folosire asa ca lichidul pentru activare vine de la natura (v-am spus ca e un subiect delicat!). Dupa prima folosire adaugam si Blue :oops:
Lichidul nu se completeaza dupa fiecare utilizare, altfel spus l-ati pus la inceput, o sa puneti alt lichid abia dupa ce goliti caseta. Thetford zice ca lichidul e bun timp de 4-5 zile, in practica 3 zile e deja mult. Ma rog, la noi in 3 zile se umple oricum caseta, asa ca nu mai conteaza. Altii (mai harnici ca mine) golesc caseta in fiecare zi! Evident, daca goliti caseta in fiecare zi cantitatea de Blue pe care o adaugati ar trebui sa fie mai mica pentru ca nu ajungeti sa adaugati 10 litri de "produse biologice" intr-o singura zi.
Exista hartie igienica speciala (cu dizolvare rapida) dar o solutie mai accesibila este sa folositi hartie igienica obisnuita si sa nu o aruncati in caseta. Cu ajutorul Blue se dizolva tot ce intra acolo, dar sa nu va ganditi ca se dizolva imediat. Daca n-a trecut suficient timp intre momentul "T" si momentul in care goliti caseta, se mai intampla sa ramana "bucati" (continui? doriti sa mai povestesc?). Eu am descoperit ca-i mai bine sa NU golesc caseta in fiecare zi, in acest fel se acumuleaza suficiente materiale acolo pentru a accelera procesele biologice care au loc. De asemenea incerc sa golesc caseta la 12 ore dupa ultimul "numarul 2".
Caseta se goleste in locurile special amenajate din camping. In mod normal in locurile speciale veti gasi o gaura in care sa goliti caseta (poate fi un vas WC obisnuit), un furtun sa puteti clati caseta, in mop sa curati locul dupa folosire. Daca nu exista un loc special amenajat caseta se poate goli si intr-un WC obisnuit, numai ca in acest caz o sa fie mai greu de curatat caseta (nu aveti la dispozitie furtunul cu apa).
Instructiuni pas-cu-pas pentru golit caseta ar fi cam asa:
- Se intra in rulota, se deschide si se inchide la loc trapa din vasul WC pentru a ne asigura ca nu a ramas nici un pic de apa (sau altceva :mrgreen: )
- SE ANUNTA FAMILIA CA URMEAZA SA SCOATETI CASETA
- Scoateti caseta. Va deplasati la locul de deversare.
- Caseta are un tub gros (vreo 10 cm diametru) pliat pe caseta, se roteste spre exterior. Cu caseta in picioare se desurubeaza capacul de la capatul tubului. Aveti grija unde puneti capacul!
- Cu o mana va tineti de nas, cu 2 maini ridicati caseta si incepeti sa turnati continutul. Daca mai aveti o mana libera puteti apasa butonul galben/verde situat in coltul diametral opus relativ la tubul de deversare pentru a permite intrarea aerului (sa nu faca gal-gal).
- Dupa golire introduceti apa cu furtunul in caseta, sa zicem 1/2 din volumul casetei, puneti dopul la loc, scuturati BINE. Goloti din nou.
- Repetati operatiunea de clatire a casetei de cate ori considerati ca este necesar (sa va simtiti confortabil cu rezultatul). Am vazut oameni care in ultima zi de sedere in camping stau 1 ora cu caseta in brate si o spala cu Domestos de zici ca urmeaza sa puna apa de baut acolo... Eu nu, o clatesc de cateva ori si pe urma acasa o spal ceva mai bine. Stau la curte, pot efectua manevra in curte.
- Dupa clatire, prin gura de deversare puteti introduce alti 60 ml de Blue. Caseta repede inapoi la rulota pana nu uita cineva de pasul "2" !
Mai departe exista tot felul de alte lichide pentru toaleta, interesant este ca cele de la Thetford sunt denumire dupa culori. Daca aveti rezervor de apa separat pentru toaleta puteti adauga acolo "Pink" (roz). Deja ati spus ca nu aveti asa ca nu conteaza. Exista un detergent special pentru spalat vasul de toaleta Thetford, este o chestei galbena care surprinzator se numeste "Yellow". Nu stiu cat e de popular sau necesar dar noi folosim acest lichid galben, avem intotdeauna in rulota asa ceva si din-cand-in-cand punem in vasul WC. Uneori punem si Blue in vasul WC si-l lasam sa se scurga incet, este foarte eficient la curatat toate depunerile de "materii biologice" :)
In speranta ca nu v-am stricat micul dejun cu relatarea prea detaliata, va doresc distractie placuta la rulota!
P.S: In realitate nu-i mare lucru si din punctul meu de vedere WC-ul este cea mai grozava inventie de la rulota!