Re: Categoria BE sau EB sau B+E sau E+B
{ POST_NUM }{ POST_NUM_SYMBOL }283 de Traian Baltateanu » 26 Feb 2015 12:02
Si pana primesc un raspuns voi posta aici cate ceva despre legislatia privind conducerea barcilor cu motor.
Nu stiu daca ar trebui sa postez asta in alt loc si daca un moderator are alta idee il rog sa mute postarea.
De curand mi-am luat o barca Shetland cu motor de 50 cai putere (cabinat, cu pat, chiuveta, frigider,...RV pe apa) si peridoc cu MMA de 1000kg.
Ca urmare sunt pus in situatia sa imi iau carnet categoria BE ca sa pot tracta peridocul cu barca dupa autorulota care are ea singura 3500kg.
In plus, ca sa pot merge pe apa cu barca respectiva trebuie :
sa inmatriculez barca la autoritatea navala romana, taxa 200 euro (esdte deja inmatriculata in Romania Mamaia pe numele vechiului proprietar)
peridocul la politie, si sa platesc impozit de circa 220 ron pe an la primarie pentru barca.
carnet de conducere ambarcatiuni obtinut de la ANR Snagov (in cazul meu e mai aproape)
Examenul pentru categoria D conducere ambarcatiuni pe ape interioare ale continentului, l-am trecut si m-am inscris si la examenul pentru actegoria C care imi permite conducerea ambarcatiunilor pe mare in zona costiera de pana la 6 mile marine de coasta. (vreau sa merg in Grecia si Croatia cu barca)
Ca reguli legali pentru conducerea ambarcatiunilor:
Pentru o ambarcatiune cu lungimea sub 7 m, si motor cu puterea mai mica de 5cai nu e nevoie de carnet de conducere si nici de inmatricularea barcii.
Pentru o ambarcatiune cu lungimea sub 7 m, si motor cu puterea intre 5 si 20 CP, e nevoie de carnet de conducere ambarcatiuni, categoria B pentru rauri si lacuri (ape interioare) si C pentru mare, dar nu e nevoie de inmatricularea barcii.
Pentru o ambarcatiune cu lungimea sub 7 m, si motor cu puterea mai mare de 20 CP e nevoie de carnet de conducere ambarcatiuni, categoria B sau si C, si trebuie inmatriculata barca.
O barca inmatriculata la o capitanie, are carte de identitate, si i se face verificatea tehnica anual sau la 2 ani???, si se declara la primarie pentru plata unui impozit dependent de puterea motorului.
Examenul pentru conducere barca costa 460 lei si nu se da decat pentru o singura categorie odata, pentru alta, alti bani si alt examen .
Examenul in sine este numai sala de tipul celor de la auto cu chestionar cu 26 de intrebari din care nu poti gresi mai mult de 4 intrebari ca sa iei.
Materia nu e usoara mai ales pentru ca exista foarte multi termeni noi, total necunoscuti, de tipul saula, nod marinaresc picior de caine, barca aprovata, etc.
Sunt trei domenii din care sunt intrebari: marinarie, conducere si navigatie, si reguli de navigatie pe Dunare. In total sunt peste 700 de intrebari standard la care nu poti raspunde daca nu ai citit niciodata manualele, adica la bun simt. Pentru categoria C trebuie sa invat navigatie maritima si reguli de interventie si salvare pe mare.
Pentru cei interesati, pot raspunde la intrebari pe aceasta tema din ceea ce stiu, si daca exista interes putem deschide un topic special.
------------------------------------------------------
Exista oameni care stiu foarte multe. Cati dintre acestia pricep ce stiu?