Reguli forum
Asigurati-va ca ati citit si insusit Regulamentul acestui forum.
Rugam ca fiecare utilizator al acestui forum sa faca o scurta prezentare aici: viewtopic.php?f=97&t=3454
Prezentarea este o cerinta a Regulamentului, dar si un gest de curtoazie din partea Dumneavoastra.
Cateva cuvinte despre Dumneavoastra , precum si despre rulota si autoturism sunt binevenite.
Pentru intrebari sau lamuriri despre activitati, probleme tehnice, etc. va stau la dispozitie forumurile cu sectiuni dedicate.
Nerespectarea acestor reguli atrage dupa sine stergerea userului din baza de date a forumului.
Va uram bun venit in randul rulotistilor !
eu am facut acest curs si am adeverinta de la scoala de soferi cum ca pot conduce cu cat B un ansamblu a carui MTMA depaseste 3500 dar este sub 4250, format dintr-un vehicul tragator din cat B si o remorca a carei MTMA depaseste 750 kg.
Problema mea nu este in RO unde pot arata adeverinta, ci ce fac in BG (de exemplu) ca sa nu patesc ceva similar cu colegul.
Momentan in cazul meu nu depasesc 3500 kg ansamblul, dar si asa colegul nostru in BG a avut probleme cu un agent care nu cunostea nici vechea legislatie, daramite cea noua.
Deci intrebarea mea ramane valabila, daca stie cineva de unde pot descarca legislatia europeana ca sa o pot arata in lb engleza eventual
Legislatia Europeana este numai partial relevanta: trebuie preluata in legislatia nationala; Nici la noi in Romania nu conteaza numarul hotararii europene, conteaza legea Romaneasca.
Pentru legislatia europeana puteti incepe sa cautati aici: http://ec.europa.eu/transport/road_safe ... dex_ro.htm
Daca aveti dubii in privinta valabilitatii adeverintei pentru 4.250 kg cel mai simplu este sa faceti B+E; Nu pune probleme deosebite pentru un sofer invatat sa traga rulota. La proba practica se cere, in esenta, sa mergi drept si sa faci o cuplare-decuplare.
Eu am tras doi ani rulota cu MMA 940 cu masina care are MMA 1940 si nu m-a oprit nimeni...
Ansamblul nu depaseste 3500Kg (adica pot sa-l conduc cu cat.B fara adeverinte etc.)
Credeti ca pot tracta o remorca/rulota cu MMA 1300Kg ???
Dupa mintea mea as zice ca da (MMA TOTAL = 1940+1300 = 3240Kg si in talon masina poate tracta pana la 1380Kg).. dar nu mai stiu ce sa cred!
Am trimis si la politie un mail si daca imi vine raspuns oficial o sa-l postez!
Atentie nu MMA conteaza ci MMTA unde Masa Maxima Totala Admisa (MMTA) = Masa Maxima Admisa (MMA) + Sarcina Utila (SU).
Mai popular spus discutam de masina cu bagaje, sofer si pasageri indiferent ca sunt sau nu in masina.
Daca MMTA masina nu depaseste 3,5tone si MMTA rulota/remorca nu depaseste 3,5tone iar impruna nu depasesc 4,25tone si in CIV nu ai restrictii (de forma ca asamblu sa nu depaseasca "x"tone sau MMTA rulota/remorca nu depseste ce este trecut ca poti tracta) atunci DRUM BUN! numai cu cat "B".
Se uita la F1. Daca acolo ai mai putin de 3,5tone inseamna ca ai o masina pentru "B". Daca si rulota/remorca sunt mai mici de 3,5tone atunci poti circla in asamblu cu categoria "B" numai daca impreuna nu depasesc 4,25tone si nu ai alte restrictii pe civ sau talon.
am citit in alt topic un raspuns al d-lui Enache dupa cum urmeaza:
"Pana la 3500 kg puteti sa conduceti cu carnet cat B . Peste aceasta
greutate insumata si pana la 4250 kg este necesar un curs la o scoala de conducere care sa va dea o adverinta de absolvire
( min 10 ore teorie + 10 ore conducere ) Cu aceasta adeverinta + vizita med complecta puteti avea un carnet de conducere
cat B special ( care sa va permita greutati de pana la 4250 kg avand data de valabilitate incontinuarea prezentului carnet )"
Eu am adeverinta de la scoala de soferi pt 4250 kg.Mai am permisul clasic cu categoria B. Ce mai trebuie sa fac cu acea adeverinta? Trebuie sa ma duc la politie sa schimb permisul? multumesc
As propune schimbarea denumirii topicului in Categoria B sau Categoria BE
Cu aceea adeverinta poti conduce , un ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, numai in tara. Adeverinta este valabila NUMAI in Romania.
Daca depasesti 3500kg, in afara tarii poti iesi numai daca posezi un permis auto categoria BE.
Eu am aceea adeverinta dar m-am incris la soala de soferi categoria BE.
Exista un mare risc, intradevar, ca acea adeverinta sa nu aiba nici o valoare afara (spatiul UE si nu numai). Nu stiu din ce motiv sunt eliberate acele adeverinte? - probabil sa mai scoata niste bani fara sa faca nimic/realmente nimic practic elibereaza o hartie....care nu costa tocmai ieftin. Alternativa este intradevar sa platesti dublu insa vei avea trecut pe carnet categoria BE
Nu vad rostul categoriei BE in situatia in care acea adeverinta ar fi valabila.
La examenul pentru BE instructorul mi-a marturisit ca si fiul dansului va face scoala in vederea obtinerii BE...
Adria Adora 552PK 2006 tras de Subaru Forester 2.0 Diesel
Este foarte valabila si este in concordanta cu legislatia UE. Trebuie sa iti schimbi permisul cu altul pe care ti se va trce codul 96.
Cautati pe google categoria B96 si veti vedea.
Aveti atasat raspunsul oficial pe care l-am primit eu de la IGP.