Imi dau si eu cu parerea pe acest topic, chiar daca nu s-a mai scris pe el de un an...
Am achizitionat in octombrie un kit de perne de la Rubena, pretul a fost mai mult decat decent (1200 de lei, fara montaj).
Kitul a continut:
-2 basici de cauciuc
-suportii de prindere pe sasiu
-furtune de aer
-manometrele cu ventilul de umplere

- manometre
-un mini compresor la 12v
Asa arata rezultatul final:
Montajul a fost mai mult decat facil, am dat jos tampoanele de suprasarcina, am bagat cricul intre arc si sasiu si am ridicat putin, am montat placutele de prindere si am pus perna la locul ei. Furtunul de aer in conector, dupa care am tras cele doua furtune la cabina, unde am montat manometrele.
Nu este un sistem la fel ca celel cu compresor dedicat, la buton si cu reglare automata, dar pentru diferenta de pret considerabila pot sa bag motorina in 2 concedii :).
Am ales un sistem cu doua manometre pentru aceleasi considerente pe care le-a mentionat dl Rusu, si anume inclinatia drumurilor. Oricum, diferenta de cost a fost de cca 30 de euro, cat a costat manometrul si furtunul aferent.
Acum avantajele:
- total alta tinuta de drum. Camperul meu are 7 metri lungime si era destul de lasat de spate. Acum nu mai am problema aceasta, indiferent daca e gol sau incarcat.
-stabilitatea: am observat-o in primul sens giratoriu, daca inainte se balanganea ca o corabie, acum ziceam ca sunt cu un autoturism (comparatia e putin exagerata, dar astea au fost primele cuvinte pe care le-am spus cand am condus-o dupa ce i-am pus pernele).
-tractiunea: aici poate mi se pare, trebuie sa mai studiez, dar parca trage o idee mai bine, si posibil sa se simta si in consum. Inainte, fiind usor lasat pe spate, greutatea pe puntea fata era mai mica si avea tendinta sa topaie pe drumuri mai denivelate de la o anumita viteza. Acum nu mai simt acea topaiala, semn ca greutatea s-a mai echilibrat si in consecinta ma astept sa mai scada putin si consumul, care la hardughia mea e de cca 10,5 l/100 km (motor 2,5 tdi 116 cai, 7 m lungime, 3.000 kg masa proprie si 3.500 mma).
Ca si o concluzie, merita cu varf si indesat. Montajul este foarte usor, de aceea se poate face cu o bere in dreapta si eventual un amic sa va dea la mana cheia de 17 :).