Turcia 2025-2026, cam 6500 km in trei saptamani si patru zile.
Punctul final atins, Mardin la 30km de granita cu Siria. De asemenea, am vizitat locatiile la care tanjeam de mult sa ajung: Gobekli Tepe si Muntele Nemrut.
Cel mai frumos drum al Turciei este, de departe, drumul pe coasta al Mediteranei. Absolut spectaculos, cu nimic mai prejos ca drumul mediteraneean din Franta sau Italia ori Croatia-Muntenegru.
Mergem in Turcia din 2007,atunci un euro era 2.3 lire, astazi este un euro cca.50 lire.
Am cam vazut-o pe toata si pot sa spun ca exista trei Turcii: Turcia traditionala, normal, este tara care creste ca orice alta tara si care isi vede de viata sa de zi cu zi, netulburata de milioanele de curiosi veniti din alte colturi ale lumii. Aceasta este Turcia pe care am descoperit-o la Izmit, Ankara, Kayseri,Gaziantep,Konya, Edirne sau Gelibolu.
Mai este Turcia turistica, care este pregatita a-ti arata ceea ce are tara mai frumos, mai special, care pune accentul pe traditiile sale, pe mostenirea civilizatiilor care au creat acest colt de lume. Aceasta este Turcia pe care am descoperit-o in Cappadocia sau Pamukkale.
O a treia Turcie este cea europeana, cea a strainilor care vin an de an sa-i populeze plajele, vestigiile si barurile, este Turcia facuta pe placul nostru, al europenilor. Aceasta o descoperi pe malurile mediteraneene sau egeene la Marmaris, Bodrum,Antalya sau Kusadasi.
In toata Turcia oamenii sunt foarte calzi si gata sa-ti fie de ajutor.
Am sa las o poza. In Gazipasa ne uitam cu pofta la o plantatie de banane, a oprit un localnic si ne-a servit cu banane din portbagajul masinii.
Turcia este, in general, o tara sigura pentru turisti. Totusi, ca in orice destinatie aglomerata, este recomandat sa fii atent la bunurile personale in locuri publice, piete sau mijloace de transport. Evita cartierele periferice noaptea si foloseste taxiuri oficiale, alea galbene, sau aplicatii de transport. Noi am folosit Uber-ul.
Drumurile principale sunt in stare buna (mai putin ala dintre Sanliurfa si Mardin - e varza), condu prudent si respecta limita de viteza. Am vazut sute de radare pe strazi.
Cumpara HGS imediat ce intri în Turcia,incarca suficient credit pentru dus-intors.Traversarea podului peste Dardanele costa 1000 lire.
Drumurile nationale și europene sunt gratuite.
Regretam doar ca nu am putut sa vizitam din cauza ninsorilor zona nordica,Trabzon si Samsun, dar sper sa ne mai intoarcem candva.
In continuare vor fi etapele calatoriei noastre prin Turcia in acest circuit...